Agencja - Biuro nieruchomości Kraków, Wrocław, Gliwice
GWROTA
panteon
stv
belka
Dograj ikonkę o nazwie 85.png do katalogu /uploads/aktorzy


wgraj plik 85.gif do katalogu /web/images/aktorzy_nazwiska/

Data urodzenia: 8.02.1971

Miejsce urodzenia: Indianapolis, stan Indiana, USA

Twitter: https://twitter.com/jeffreyvparise

Instagram: https://www.instagram.com/jeffparise

Facebook: https://pl-pl.facebook.com/jeffreyvincentpariseactor/

IMDb: https://www.imdb.com/name/nm0661651/

 

Jeffrey jest aktorem, scenarzystą, reżyserem a także utalentowanym malarzem. Jeśli chodzi o aktorstwo to zadebiutował w 1994 roku rolą Dwayne’a w serialu Sisters. Potem pojawił się na scenie teatru w Los Angeles gdzie zagrał w serii sztuk m.in. w Jerusalem Avenue. Po przygodzie z teatrem zaczął występować w wielu krótko- i pełnometrażowych filmach oraz serialach. W 2007 roku zagrał rolę Tony’ego w filmie Callback: the Unmaking of Bloodstain za którą otrzymał 3 nagrody dla Najlepszego Aktora. W 2008 roku Jeffrey napisał scenariusz, wyreżyserował oraz wystąpił w filmie krótkometrażowym Vincent & Lucian. 

 

W Supernatural wcielił się w rolę Księcia Piekieł - Asmodeusza, którego mogliśmy oglądać w 5 odcinkach 13 sezonu (od odcinka 13x02 The Rising Son).

 

Jeśli chodzi o malarstwo to swoją karierę rozpoczął w 1996 roku. Wydał książkę A Decade of Paintings 2000-2010, która zawiera jego prace a także teksty od osób, które namalował. Wystawiał swoje prace w galeriach sztuki w Los Angeles a także na festiwalach sztuki i muzyki w Kalifornii. Obrazy Jeffreya można zobaczyć na jego stronie internetowej - http://www.jeffreyvincentparise.com/. Jako ciekawostkę można dodać to, że Jeffrey (na trzeciej drumbrelli) wraz z William Close & the Earth Harp wystąpił w ćwierćfinale programu America’s Got Talent w 2012 roku gdzie zajęli 3 miejsce. Występ można zobaczyć tutaj - https://www.youtube.com/watch?v=Web32dMVb9Q.

 

 

Filmografia (wybrana):

  • The Unscarred (2000) jako młody Mickey
  • 5 Card Stud (2002)
  • Land of Plenty (2004) jako asystent koronera
  • Don't Come Knocking (2005) jako drugi asystent reżysera
  • Callback: the Unmaking of Bloodstain (2007) jako Tony
  • Dark Reel (2008) jako Derek Deeds
  • Body Politic (2009) jako Vince
  • The Face of Love (2013) jako Nicholas
  • The Love Witch (2016) jako Wayne

Serialografia (wybrana):

  • Sisters (1996) jako Dwayne
  • Cupid (1998-1999) jako Nick
  • Walker, Texas Ranger (2000) jako Lonny Redman
  • Monk (2004) jako Dustin Sheres
  • Jericho (2007) jako Kyle
  • Days of Our Lives (2007-2008) jako detektyw Sullivan/ detektyw Dom Ohanion
  • General Hospital (2013-2016) jako Carlos Rivera, Joe Rivera
  • The Detour (2017) jako Carlos Camacho
  • Supernatural (2017-2018) jako Asmodeusz
  • 13 Reasons Why (2018) jako Will Walker

 

 


Autor: sylwinka1991



Supernatural.com.pl @ Wszelkie prawa zastrzeżone.Strona Non- Profit prowadzona przez fanów dla fanów.