Agencja - Biuro nieruchomości Kraków, Wrocław, Gliwice
GWROTA
panteon
stv
belka
Dograj ikonkę o nazwie 84.png do katalogu /uploads/aktorzy


wgraj plik 84.gif do katalogu /web/images/aktorzy_nazwiska/

Data urodzenia: 24.09 - rok urodzenia nie został podany

Miejsce urodzenia: Kyle, prowincja Saskatchewan, Kanada

Twitter: https://twitter.com/davidhaydnjones

Instagram: https://www.instagram.com/davidhaydnjones

IMDb: https://www.imdb.com/name/nm0427869/

 

Tata Davida jest Walijczykiem, mama Amerykanką, która pochodzi z Teksasu. Kiedy w wieku 15 lat przeprowadził się z rodziną do Calgary podjął swoją pierwszą, płatną pracę w dziedzinie rozrywki jako tancerz i piosenkarz. David jest absolwentem prestiżowego uniwersytetu McGill w Montrealu. W trakcie studiów zapisał się na fakultety związane z sztuką - obejmujące literaturę i teatr. Występował regularnie w miejscowych klubach zajmującej się skeczami komediowymi, jednocześnie grał również w sztukach Shakespeare’a, Moliere’a, Gilberta i Sullivana. Studia ukończył zdobywając licencjacki stopień naukowy z dziedziny architektury jednak ekonomiczna recesja położyła cień na jego aspiracje do praktycznego projektowania. Zamiast tego razem z kolegą, Adamem Sternberghem stworzył duet komediowy Joke Boy i zaryzykowali wyprawę do Toronto by tam występować. David został zauważony podczas występów na światowej sławy festiwalu Just for Laughs Comedy w Montrealu, po których dostał zaproszenie z Hollywood. Zagrał w kilku amerykańskich serialach po których na stałe osiedlił się w Los Angeles gdzie mieszka do dziś ze swoją żoną (na której nie ma więcej informacji albowiem sam David napisał na jednym ze swoich kont społecznościowych, że stara się mocno chronić prywatność swoją i jego rodziny). David jest też przede wszystkim znany z ról w filmach Hallmark - najczęściej jako samotny ojciec w świątecznych filmach.

Filmografia (wybrana):

  • The Last Kiss (2006) jako Mark
  • Fatal Trust (2006) jako Dr. Mark Lucas
  • Secrets of Summer House (2008) jako George Wickersham IV
  • Dear Santa (2011) jako Derek Gowen
  • White House Down (2013) jako reporter
  • The Gabby Douglas Story (2014) jako Dirk
  • A Cookie Cutter Christmas (2014) jako James Thompson
  • My Christmas Dream (2014) jako Kurt
  • Bridal Wave (2015) jako Dr Phillip Hamilton
  • A Bramble House Christmas (2017) jako Finn Conrad

Serialografia (wybrana):

  • Melrose Place (1998) jako Steven
  • Buffy the Vampire Slayer (1999) jako Hobson
  • SketchCom (1998-1999) jako duet komediowy Joke Boy
  • Charmed (1999) jako Chris Barker
  • The King of Queens (2005) jako Carl
  • Medium (2006) jako Mr. Morehouse
  • Rumours (2006-2007) jako Ben Devlin
  • NCIS (2008) jako kapitan
  • Debra (2011-2012) jako oficer Lunford
  • Modern Family (2013)
  • Supernatural (2016 - obecnie) jako Arthur Ketch
  • Taken (2018) jako Peter Darien

 

 

 

W Supernatural wciela się w postać Arthura Ketcha, łowcę w stylu Jamesa Bonda, który w 12 sezonie współpracował z brytyjskimi Ludźmi Pisma. Pierwszy raz mogliśmy zobaczyć w odcinku 12x04 American Nightmare.  David przystępował do castingu do roli w Supernatural aż trzy razy i dopiero za trzecim razem trafiła mu się wymarzona przez niego rola Ketcha.

 


Autor: sylwinka1991



Supernatural.com.pl @ Wszelkie prawa zastrzeżone.Strona Non- Profit prowadzona przez fanów dla fanów.